Tips på historiska spel som spelades på medeltiden och vikingatiden

Vi tänkte ta och bjuda på lite tips på historiska spel som har sitt ursprung från bland annat medeltiden och andra tidsepoker i Sverige. Vi har ett ganska gediget paket med spel i vår ryggsäck, trots att vi i Sverige är ett så litet land räknat till befolkningsmängden. Men vi har en stor speltradition när det kommer till sällskapsspel, utomhusspel, hasardspel osv. Staten har monopol på spel om pengar i Sverige med hästar, lotter osv men vi har lyckats att göra oss ett namn på internet. Den moderna tidens spel tillhör Sverige. Vi är idag världsledande med spel på nätet, casinon, slots, automater, odds och bingo. Företag som Mr Green, LeoVegas och Unibet har gjort att vi har cementerat våra positioner högst upp på toppen i spelvärlden. Troligen så kommer detta att stå i historieböcker och skrivas på hemsidor runt om i världen om flera hundra år, lika som vi skriver om historiska spel här.

Kubb

Kubb är ett gotländskt spel som kommer från vikingatiden. Spelet fick en stor uppsving i början av 90-talet och först var man på Gotland. Där såldes det för första gången kompletta Kubb-paket till öns befolkning och turister som kom till Gotland och Visby.

Ett kubbspel består av 10 kubbar, 6 kastpinnar och en kung. I vissa paket kan det också ingå hörnpinnar som visar inom vilket område man ska hålla sig. Två lag tävlar mot varandra och ska kasta ner kubbarna som står vid motståndarlagets linje. När en kubb är nere kastar motståndarlaget ner den framför sitt område och man ska återigen kasta ner kubbarna. När man har slagit ner alla kubbar två gånger är dessa ute och man kan kasta ner kungen. Den vanligaste regeln är att man måste kasta ner kungen med en kastpinne när man står framåtböjd. Pinnen ska sedan kastas genom benen.

Hnefatafl

Hnefatafl

Hnefatafl

Detta är ett nordiskt brädspel som liknar schack. Det tros ha uppkommit på vikingatiden och man har hittat rester från spelet i gravar från 200-talet. Brädet består av ett rutnät på 9×9 eller 11×11. Spelpjäserna är tänkt att representera två armeer som ska slå ut varandra. Hnefatafl blev dock mindre populärt när schack blev introducerat som brädspel. Hnefatafl var som populärast under vikingatiden och medeltiden i Sverige och norden. Det finns spel som man har hittat uppe i Lappland, som har vissa likheter med Hnefatafl. Bland annat Carl von Linné berättar om spelet Tablut, som kan vara en variant på Hnefatafl.

Spel och dobbel på medeltiden

Det fanns många spel där man spelade om pengar på medeltiden. Tärningsspel var vanliga och man har funnit speciella tärningar som användes i dessa spel. På medeltiden fanns det inga lagar eller förbud som reglerade spel och dobbel men under 1300-talet så beslutade man om en mindre reglering av spelen. Man införde en lag som fick namnet ”dobblarebalken”. Denna lag medförde att ringde det kväll i staden så fick man inte fortsätta att spela om pengar. Det blev förbjudet. Omyndiga personer fick heller inte spela spel om pengar. Var det någon som bröt mot lagen fick man betala böter. Kunde man inte betala böterna blev man utkastad från staden.

Bilden på Hnefatafl är hämtad från Wikimedia Commons och går under Public Domain.