Svenska händelser: Norrmalmstorgsdramat

Norrmalmstorgsdramat var en stor händelse och ett gisslandrama som ägde rum på 70-talet. Denna händelse gav senare namn åt ett psykologiskt tillstånd som heter stockholmssyndromet. Mer om detta lite senare i texten.

Janne Olsson var början på hela dramat. Han var en fånge som var ute på permission men han beslutade sig för att gå in på Kreditbanken som låg vid Norrmalmstorg i Stockholm. Han gick in beväpnad med en kpist och dynamit. Polisen blev inkallad och de första på plats blev beskjuten av Janne Olsson, en polis skadades i handen. Inne i banken hade han tagit Birgitta Lundblad, Elisabeth Oldgren, Kristin Enmark och Sven Säfström som gisslan.

Olsson började lägga fram sina krav som var en annan fånge som satt inne, Clark Olofsson, tre miljoner kronor, skyddsvästar och en flyktbil. Clark Olofsson blev efter en order från regeringen släppt från fängelset och förd till banken. Dåvarande statsminister Olof Palme avrådde att släppa in Olofsson men polisen gjorde det ändå.

Under fem dagar pågick dramat och tillslut så lyckades polisen stänga in rånarna och gisslan i bankens valv. Där borrade man hål och efter ett par försök så släppte man in gas i hålen så att Janne Olsson och Clark Olofsson gav upp frivilligt.

Janne Olsson dömdes till 10 års fängelse och flyttade till Thailand efter avtjänad tid. Efter det har han inte blivit dömd för något annat. Clark Olofsson dömdes först till rån men blev sedan friad eftersom han hävdade att han bara försökte att hjälpa gisslan inne i banken. Efter det har han åkt in och ut i fängelset i Sverige och Danmark.

Stockholmssyndromet

Denna händelse blev väldigt uppmärksammad på grund av gisslans agerande i hela förloppet. Ett psykologiskt fenomen uppstod och nästan alla i gisslan började sympatisera med rånarna. När en speciell hotfull situation uppstår så kan en gisslan börja försvara gärningsmannen. Detta psykologiska tilstånd myntades av Nils Bejerot som var psykiatriker och konsult åt polisen.

För er som vill veta mer om Norrmalmstorgsdramat så finns det en 50 minuter lång dokumentär av SVT här.