Medeltiden på Gotland & Medeltidsveckan

Gotland har en väldigt stark historia bakom sig och där på ön så lever den gamla medeltiden kvar, mycket mer än på fastlandet. Man har bevarat större delen av den gamla staden Visby och det är också något som besökare uppskattar.

Under den första tiden som ön var bebodd så var det invånare som var fiskare och säljägare. På grund av öns position så lämpade det sig väldigt bra för dessa yrken. Det var under vikingatiden som Gotland blev känd för sin rikedom, man blev norra Europas rikaste område och man förde handel med både Väst- och Östeuropa. Staden Visby växte fram under 1100-talet och ska ha varit en hamn för tyska pilgrimer som seglade till ön. Under samma tid så bestod Visby mest av tyskar, det fanns en stor blandning av nationaliteter men tyskarna var överrepresenterade.

Visby ringmur byggdes omkring 1250 och det var på grund av ett hot från landsbygden som man ville skydda sig mot. Det startade dock ett inbördeskrig på Gotland runt 1288 där landsbygden och Visby stad slogs emot varandra.

Den Gotländska dialekten är en sak som Gotland är kända för. Det ursprungliga språket heter ”Gutniska” är en blandning mellan isländska, färöiska och norska. Efter det kom en professor vid namn Carl Säve på ”Gutamål”, han uppfann språket mellan 1859 och 1876. Det räknas idag som en dialekt till det svenska språket, inte som ett fristående språk.

En annan sak som Gotland och speciellt Visby är känd för är Svenska Spel. Där ligger deras huvudkontor och spelet Keno är det som man förknippar mest med Visby eftersom spelet är ofta med i tv-reklam och då uttalas det på Gutemål. Svenska Spel AB bedriver dessutom casino på nätet, oddsspel, trisslotter, och har andra spelautomater på pubar och restauranger. Där har man funnits sedan början på 1900-talet.

Medeltidsveckan i Visby

Detta är det största och mest intressantaste händelsen på Gotland varje år. Även om Gotland och Visby är ett attraktivt resmål för svenska turister på sommaren så är Medeltidsveckan någonting utöver det vanliga.

I slutet på texten så har vi bifogat ett litet videoklipp från Medeltidsveckan. Där kan ni se hur man hållet ett mäktigt tornerspel.

Medeltidsveckan fyller nu 30 år (2014). Den första medeltidsveckan invigdes 1984 och sedan dessa har det växt till ett enormt stort medeltida event. Mellan den 3- och 10 augusti så blommar hela Gotland ut i en enda stor medeltida marknad. Det är inte bara i Visby som man laddar upp Medeltidsveckan, hela Gotland är med på kalaset och man kan se marknader och andra saker runt om på ön. En rolig tradition på Medeltidsveckan är att på onsdagen är det en så kallad ”klädbytardag”. Då går alla män klädda i kvinnokläder, och alla kvinnor går i kläderna från männen.

Tornerspel under medeltidsveckan i Visby, Gotland

Många event under medeltidsveckan är gratis att gå på men vissa kostar. Det går att göra förköp på deras hemsida och man kan köpa inträdet på plats.

För mer information angående program, priser och boende under medeltidsveckan var vänlig och besök Medeltidsveckans hemsida.

Bilden från medeltidsveckan i Visby är hämtad från Wikimedia Commons och går under Public Domain.