Historian om Halloween

Halloween är en helgdag som firas på kvällen och natten den 31:e oktober varje år. Just ordet Halloween är en förkortning av All Hallows Evening. Firandet av Halloween härstammar från uråldrig keltisk kultur, och kommer från en festival vid namnet Samhain.

Denna festival var en fest för att fira slutet av skördesäsongen i Keltisk kultur. Det var också en tid för de hedniska folken att samla in mat och annat för att förbereda sig för vinter. I keltisk folktro så är också den 31:e oktober den dag som gränsen mellan de levande och de dödas värld suddas ut, och de döda kommer tillbaka för att skapa kaos i de levandes värld i form av sjukdomar och förstörd gröda.

De masker som bärs vid Halloween härstammar också från de keltiska folkslagen, som bar masker för att blidka de ondskefulla andarna som styrde de dödas marsch.

Idag är Halloween något helt annat

Irländska och Skottländska immigranter förde olika versioner av Halloween till Nordamerika under 1900-talet. Efter det så har Halloween blivit en mycket populär helg att fira i Canada, USA, Puerto Rico och England. Halloween har också spridit sig över resten av världen och vi kan även se många av våra svenskar fira denna helg med glädje.

Idag firas Halloween genom att tända eldar och göra ljuslyktor av pumpor, s.k. jack-o-lanterns. Att besöka hemsökta hus är också något som är väldigt populärt bland högskole och gymnasieungdom. Det som vi dock förknippar mest med Halloween, är nog alla de barn som klär ut sig och springer runt och knackar på våra dörrar. Trick or Treat, har väl alla hört sägas någon gång och då är det bäst att vara väl förberedd med godisskålen så att man inte råkar ut för något bus. I England har tyvärr detta urartat, och polisen har varit tvungen att hota med följder om föräldrar tillåter sina barn att utföra trick delen av Halloween.

I övrigt så är det en trevlig fest, som kan firas av alla åldrar. För det kan ju vara kul att ha en dag om året som vi alla kan bli barn på nytt.