Fira bröllop på medeltida vis

I klippet ser vi två personer som bor i Arboga som har bestämt sig att anordna sitt bröllop på medeltida vis. Det är en populär sak, speciellt för dem som är intresserade av svensk historia och den som vi hade på medeltiden. Faktum är att idag går fler och fler ut ur kyrkan och många väljer borgerliga bröllop. Det har blivit en växande trend och den kommer att öka varje år. Alla vill inte ha det traditionella bröllopet i kyrkan och söker därför alternativ. Ett medeltida bröllop är en sak som man kan berätta för barnen och barnbarnen i framtiden. Det är inte så vanligt att man gifter sig som på medeltiden. Men man kan ha ett medeltida bröllop i kyrkan. I början så var det en katolsk sed som utfördes i kyrkan.

Här kommer några typiska inslag i ett medeltida bröllop

Medeltida dräkter är ett måste om man ska ha sitt bröllop från denna epok. Brudparet och näbbar ska bära dräkterna och om gäster är bjudna så ska man informera om klädsel som ska användas på bröllopet. Medeltida smycken är också en accessoar som uppskattas vid dessa tillställningar. Det finns många bra webbutiker som säljer smycken från medeltiden.

Medeltidskläder och andra tillbehör finns här: www.urda.se , det är en webbutik som säljer allt som har med medeltiden att göra. Här kan också du som håller på med lajv eller liknande saker handla dina kläder.

Lekar och aktiviteter samt underhållning var något som var mycket vanligt på medeltida bröllop. Det är så på vanliga svenska bröllop också men på medeltiden tog man det mer på allvar. Det var en blandning av dans, sång, bågskytte, kapplöpning med hästar osv som stod på agendan under festen som var efteråt. Vi medeltiden så fick man bara festa i två dagar efter bröllopet, det var en regel som fanns på den tiden. Det fanns också speciella dagar som man skulle gifta sig på. På hösttiden var den bästa tiden för då var alla förråd fyllda. Mat och dryck fanns det gott om, något som var ett måste på ett medeltida bröllop. Förbjudna tider att gifta sig på var från 3 veckor före jul och till 7 nätter efter trettondagen, 9 veckor före påsk och påskveckan, pingstveckan, 3 veckor före midsommar och 3 veckor före mickelsmässa.

Under bröllopsceremonin så frågar prästen brudparet hela tre gånger om de är beredda att ingå i giftermålet. Detta för att man skulle vara helt säker på sin sak.

Man gifte sig under den katolska kyrkan allt oftare när den blev populärare in på medeltiden. Men innan dess, före medeltiden så köpte man bruden eller rövade bort henne. Det blev vanligare att gifta sig på kyrkligt vis mellan 1000-1500-talet.

Så varför inte göra någonting annorlunda med ert bröllop? Många väljer att gifta sig på Visby när medeltidsveckan drar igång. Där bland allt ståhej så kan man gifta sig när hela Gotland förvandlas till ett medeltida land.

Några fakta och information om medeltidens bröllop är hämtade från www.skaramedeltidsgille.se