Event, marknader och festivaler om medeltiden

Här kommer ett par tips på event som handlar om medeltiden. Ett av våra mest käraste ämnen som vi gärna berättar mer om.

Hälleberga Häst & Medeltida Event

Detta är en bestående del som håller öppet nästan året om, det är inte ett event som pågår en enstaka gång utan hit kan man åka när det passar. Under vinterhalvåret är det dock lite sämre att besöka Hälleberga Häst & Medeltida Event. Men när snön är borta går det mycket bra.

Man har satsat mest på att inrikta sig till westernridning och bågskytte. Just bågskytte var en eftertraktad kunskap på medeltiden. Det var också ett av de bästa vapen vid denna tidpunkt eftersom bågen var lätt och pilarna nådde så pass långt. Det gick att åskådliggöra en fiende innan han ens hade hunnit fram till bågskytten. Några andra skjutvapen var inte uppfunna än.

Hos Hälleberga Häst & Medeltida Event kan man boka kurser och lektioner i indiansk hästhantering och bågskytte. Denna typ av bågskytte kan man utöva från hästryggen och man har riktiga 3D-djur som man kan träna att skjuta på vid en snitslad bana.

Deras hemsida här http://www.hhme.se

Medeltidsfestivalen i Lund

Mellan den 14 och 15 juni varje år så äger medeltidsfestivalen rum i Lund. Det är en av Sveriges största och intressantaste festivaler där man ägnar all sin tid till att leva som på medeltiden. Man har ett fullspäckat program med gycklare, sagoskog för de mindre, marknad, parad, medeltida sång, mat hämtat från medeltiden, ridning och mycket mer.

Ska man åka på ett medeltida event så ska man ta sig till Lund under sommaren. Det är riktigt häftigt att se alla personer som har klätt ut sig och går runt på området.

Här är Medeltidsfestivalen i Lunds hemsida http://www.medeltidsfestivalen.com

Riktornering hovdala slott

Vid Hovdala slott i Skåne så håller man en av de mest spännande medeltida turneringarna i Sverige. Här möts våra bästa riddare och utmanar varandra till en sagolik duell på medeltida vis. Det finns någonting för alla vid Rikstorneringen intill Hovdala slott, det finns stridsuppvisning, bågskytte, prova på hantverk, musik, gyckleri och kastmaskin. Både barn och vuxna uppskattar torneringen. Varje år i slutet av maj så anordnar man Riktorneringen. Ungefär 50 stycken riddare från hela Sverige samlas i två dagar, 30 och 31 maj för att slåss om äran. Vinnare i 2014 års spel blev:

Bästa härold: Daniel Norr
Bästa Yngling: Timmy Hoas
Stiligaste ekipaget – publikens val:
Wilhelm Erövraren
Vinnare Bågskyttetävlingen: Olle Martinsson

Hemsida: http://www.rikstornering.se/index.html

Leksands Medeltidsmarknad

Mellan den 29 maj och 1 juni varje år sätter man upp en stor medeltida marknad i Leksand. Det kostar 20 kr att gå in på området, en avgift som man kallar för ”stadstull”. Det har blivit så pass stort att det nu är det största eventet som anordnas årligen i Leksand. Medeltidsmarknaden ligger vid hembygdsgårdarna och eventet drar hela 50 000 personer som besöker området varje år. Hela området är fyllt med saker från medeltiden och runt om kring så är det dramatiska tornerspel, eldshower och gycklare.

Här hittar ni Medeltidsmarknadens hemsida: http://www.medeltidsmarknad.se/